← naar augustus  |  BOFKONT BLOG SEPTEMBER 2017
facebook.com/familiebofkont - twitter.com/familiebofkont - youtube.com/familiebofkont
HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND
IBAN NL02 INGB 0000 0004 69 t.n.v. FAMILIE BOFKONT (ANBI, dus giften zijn aftrekbaar)

BOEK over de wereld van Familie Bofkont waargebeurde spanning & sensatie bestel via mail@familiebofkont.nl

Hoe word je Vriend van Familie Bofkont?

Familie Bofkont FAMILIE BOFKONT WORKSHOP
varkensmassage & stierknuffelen
Al duizenden mensen hebben de Familie Bofkont Workshop gevolgd :-)
Lees hier de reportage Familie Bofkont Workshop in Roots magazine.

Familie Bofkont Workshop: op zondag open inschrijvingen,
besloten groepen dinsdag t/m zaterdag.
teambuilding 'Communicatie met Mens & Dier'

programma aanvragen? mail@familiebofkont.nl

Data:  1 okt. (VOL) |  8 okt. (VOL) |  14 okt. (VOL) |  15 okt.  |  22 okt.  |  29 okt.  |  LET OP!  25 maart 2018 |  1 apr. 2018 |  8 apr. 2018 |  15 apr. 2018 |  apr. 2018 |  27 apr. 2018 |  6 mei 2018 |  13 mei 2018 |  etc.

FAMILIE BOFKONT CADEAUBONNEN   lees verder...Zaterdag 23 september 2017

OPROEP
Wie Brengt Boeken?

...

Wie woont er in de buurt van Stadskanaal?
Zo ja, heb je ook zin in de Familie Bofkont Workshop?
Dan liggen er 2 vrijkaarten op je te wachten!

Het gaat om het volgende:

Door de brand is onze hele dierenbibliotheek in vlammen opgegaan :-( Om weer een beginnetje te maken heb ik op Marktplaats een 16-delige Dieren-Encyclopedie gekocht.

Die boeken liggen op mij te wachten in Drouwernermond. Maar druk, druk, druk, te druk om ze zelf op te halen.

Wie haalt ze op en brengt ze naar Het Beloofde Varkensland? Dan ben je van harte welkom op de Familie Bofkont Workshop van 15 of 22 of 29 oktober! En zoals gezegd: 2 vrijkaarten. Plus eeuwige dank :-)

mail@hebeloofdevarkensland.nl voor het adres in Drouwernermond. Hoop van je/jullie te horen :-)

Fijne zaterdag allemaal!

PS
En nu we het toch over boeken hebben:
Het Familie Bofkont Boek is in de 24-ste herdruk.
Bijgewerkt met de verhalen van Brody, de Slagermeiden en Koentje & Grote Broer.
Dus wie er nog met smart op wacht: nog even geduld a.u.b.

PPS
Quote van de dag:
'Dafne, er komt goud uit jouw pen!'
(Dankjewel Daan K.!)Donderdag 21 september 2017

BRODY IN DE BOCHT
Nieuw begin

...

De dood is ook een nieuw begin. Brody's vorige leven (balkon, F., fretten, honden, katje) is voorbij. Voorgoed. Over een poosje zal het flatje in Noord nieuwe bewoners hebben. De wind zal draaien, de zon zal schijnen (Herman van Veen).

Had ik al gezegd dat ik sinds kort weet dat Brody een Ierse jongensnaam is, en dat Brody 'muddy place' schijnt te betekenen?

Welnu: Brody heeft sinds maandag interesse in modder.

Dat kwam zo:
Na een fikse regenbui brak de zon door. Betoverd door het warme september-namiddag-licht leek het ineens tijd om Koentje en zijn Grote Broer de grote varkenswereld te laten verkennen. Staldeur opengezet en even later sprongen de broertjes als vrolijke vlooien het erf over. Puur biggengeluk.

En doe nog eens gekker:
Waarom Brody dan ook niet? Brody? O jee wat eng. Zou ik dat aandurven? Want dat betekende ook een confrontatie met zijn twee buurmannetjes. En zoals iedereen weet, tot dusver was die kennismaking weinig succesvol verlopen.

Brody lag bovendien zijn roes uit te slapen na het drinken van een paar liter ananassap, die hij geroofd had uit de melkerij. 'Brody is lam!' zou zijn klokkenluidster uitgeroepen hebben. Er kwam inderdaad geen enkele beweging uit de bult stro waar hij zich onder verschanst had. Stiekem opgelucht haalde ik adem.

Maar ineens stond hij toch buiten. Brody! Buiten! Tussen de stieren! Bij Koentje en Grote Broer! Ik durfde nauwelijks te kijken.

En was hij bang? Helemaal niet. En deed hij lelijk? Helemaal niet.

Met een zwierige zwiep van zijn staartje swingde Brody alle kanten op. Hatsikedee. O kijk daar heb je mijn buren ook. Goedemiddag. Lekker weertje he? En wat is dat? Modder? Wat leuk! En wie is dat? Moeke? Wat een lieverd. En zo ging het maar door.

Sindsdien wil Brody niks liever dan naar buiten. Willen ze alledrie niks liever meer dan naar buiten. Met z'n drieën. Jawel mensen, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Want toen ze maandagavond laat eindelijk in het stro ploften waren ze eruit. Brody is de baas. Koentje en Grote Broer deden er niet moelijk over. Iemand moet de baas zijn, nietwaar?

En vanaf dat moment heb ik de afscheiding tussen hun slaapkamers opengelaten.

Binnen kunnen ze uit de voeten op zo'n 100 vierkante meter. Dicht bij elkaar, ver uit elkaar, kiest u maar. Over het naar buiten gaan hou ik voorlopig nog even de regie. Ze zijn zo gretig met het verkennen van hun nieuwe wereld. Voor je het weet lopen ze te winkelen in Amstelveen. Met z'n drietjes. Gearmd.
Wordt Vervolgd.

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de week:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik dat al zooooo lang van plan ben. Brody, waar ik steeds om kan huilen, heeft mij over de streep getrokken! Ha ha ha. Goed gedaan Brody.')
(Dankjewel Monique K.!)

Ook nog Vriend van Brody worden? :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendWoensdag 20 september 2017

DE VADER VAN BRODY
Moordwijf

...

Opzienbarende mail van de klokkenluidster van Balkonstumpertje Brody: 'Lieve bofkonten, de 'vader' van Brody is stervende. Hij heeft een agressieve vorm van hersenkanker.'

De vader van Brody? De vader van Brody? O ja, de man van het balkonstumpertje.

Ze hoorde het in de dierenwinkel van een aardige man die de hond van de Vader van Brody uitliet. Dé hond die Brody het leven zo zuur gemaakt heeft.

De hondenuitlater zei dat hij het zo geweldig vindt dat Brody nu bij Familie Bofkont woont en dat er vreselijke dingen waren gebeurd op dat balkon: "Maar F. heeft wat foute vrienden dus niemand durfde iets te melden."

Hij vertelde haar dat er een nieuwe baas voor de hond wordt gezocht. Of ze laten hem inslapen. "4 jaar!!!!!" brieste de klokkenluidster. "Hij is pas 4 jaar!"

"En als jullie niet op mijn noodoproep hadden gereageerd was Brody nu krijsend en met een epilepsieaanval naar de SLACHT gegaan, zonder ooit in zijn leven een baaltje stro, een medicijn of diepe liefde te hebben gehad! De winter komt er aan, en hij had weer met 5 graden onder nul op het balkonnetje gestaan met een enorme hond achter het glas!"

Ik belde haar meteen: "Zullen we vanavond samen naar F. gaan?"

Dat waren we al van plan, ik wilde F. graag nog eens spreken. Ik zat vol vragen over het mysterie Brody. Ondanks zijn verleden is hij zo op zijn gemak bij mensen. Dat moet de verdienste van F. zijn. Op zijn manier moet hij dol zijn geweest op het balkonstumpertje. Ik had hem daarom alles willen vergeven omdat ik vermoedde dat de situatie hem boven het hoofd was gegroeid.

Om 19.00 uur zou ik de klokkenluidster komen halen. Maar om 11.00 uur ging de telefoon: "Ik ben vast even gegaan. Hij ligt in coma. Zijn kinderen komen vanmiddag. Ik mocht toch even naar binnen. De fretten zijn al weg."

En ze had gedaan wat ik hoopte. Ze had F. namens Brody een kus op zijn wang gegeven, en gezegd dat hij rustig kon gaan omdat Brody het goed heeft.

's Avonds weer een mail van dit moordwijf.

'Ik kwam vanmiddag de man tegen in het park die F.'s hond nu uitlaat. Deze man weet ALLES van Familie Bofkont. Hij had de site aan F. laten zien en de filmpjes. F. miste zijn Knor maar na een paar avonden was hij enthousiast. Hij vertelde in de hele buurt dat zijn Knorretje bij jou onder het dekbed sliep..... "Had ze mij ook niet mee kunnen nemen, dat lekkere wicht," zei hij elke keer.'

Blij dat de Vader van Brody nog geweten heeft dat zijn Knorretje het goed heeft. Tijdens die chaotische ontmoeting toen voelde ik al aan mijn water: hier zit meer achter. Daarom wilde ik er nog gauw een keer heen. Maar ja, daar kwamen de Slagersmeiden tussen. En Koentje. En zijn Grote Broer. En gingen Giel en Maxie dood. Zo is het leven bij Familie Bofkont.

MAAR NU HET VOLGENDE:
Heeft iemand interesse in de Beul van Brody :-)?
Hij blijkt een hele sociale hond te zijn, die gewoon aandacht en liefde nodig heeft. En vooral meer ruimte dan op dat kleine flatje. Hij (of zij, dat weet ik niet) is dus 4 jaar en een 'steffert' maar dat zal wel een Stafford zijn.
IEMAND?

PS
Quote van de dag:
'Zondag 17 september ben ik geweest met mijn zussen. Varkens zijn onze meest geliefde dieren en wat een fantastische koeien/stieren ook! Wij hebben onszelf nog nooit zo'n mooi cadeau gedaan. Leuke vrijwilligers, veel passie en liefde en een hele fijne sfeer. Wij zijn nog nooit zo relaxt ergens vandaan gegaan met zo een serieuze boodschap. Zet het goede werk voort en tot snel!'
(Dankjewel Anouschka M. & Zussen!)

Ook Vriend van Familie Bofkont worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 19 september 2017

VARKENSVRIEND
en ook koeienvriend...

...

Zondag met Lubach gezien? Alsnog doen! Verplicht huiswerk als je begaan bent met varkens. Geen straf hoor, er valt heel wat te lachen.

En hij komt ook met een oplossing. De Slechter Leven sticker. Op naar de supermarkt dus en plakken maar op die pakjes goedkoop vlees. Als er nog stickers zijn tenminste. 3000 vellen laten drukken en ze waren er maandag al bijna doorheen.

Ik ga het programma nog een keer bekijken. Vooral om die meneer die bij het schap met kippen-kiloknallers werd geïnterviewd:

"Goedemiddag meneer. Kip gekocht?"

"Ja."

"Denkt u wel eens na over het leven van zo'n kip?"

"Nee. Waarom zou ik? Denkt die kip wel eens na over mijn leven dan?"

Echt waar. Dat zei die man. Een echte man, geen acteur in Zondag met Lubach dus.

Gistermiddag kwam ik aanrijden bij de supermarkt in Uithoorn. Een dame greep onmiddellijk haar telefoon. Ze gebaarde: "Mag ik uw varkentje fotograferen?"

Even later tikte ze tegen het raampje: "Door u ben ik gestopt met het eten van varkensvlees. Ik kan het niet meer. Bah. Lammetjes ook niet meer. Kalfjes ook niet. Eigenlijk eet ik alleen nog maar rundvlees."

Er ontstond een vlees-dialoogje.

Ik vertelde haar dat ik vroeger dacht dat rundvlees het enige toelaatbare was. Van zo'n groot beest konden veel mensen eten en dan hoefde er maar 1 dier dood. Maar dat ik daar toch van teruggekomen was.

We kregen het over Zeus en Herman en dat ik die met de fles had groot gebracht. "Komt u maar nooit naar Het Beloofde Varkensland want dan eet u ook geen rundvlees meer." Ze vroeg onmiddeliijk een kaartje :-)

https://www.npo.nl/zondag-met-lubach/17-09-2017/VPWON_1266479

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik de varkens een warm hart toedraag. Ik geniet van ze.'
(Dankjewel Hanny B.!)

Ook Varkensvriend worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Ze bedoelde het varkentje voorop mijn motorkap.
Hij staat daar al 20 jaar (sinds Dierendag 1997).
Mooie strijdbare houding. Varkens! Voorwaarts!Maandag 18 september 2017

STOERE ART
R.I.P.

...

Weten jullie nog van dat mooie lieve mannetje dat bij Betsy wilde liggen? Al die kaarten die we allemaal naar hem stuurden toen hij jarig was?

Gistermiddag is hij gestorven. Stoere Art.

Mannetje van 7 jaar, waarvan 6 jaar strijd tegen een zeer zeldzame hersentumor.

Ik maak een diepe buiging voor hem, zijn moeder, zijn vader en zijn broertje Benten. Wat zij met elkaar hebben doorgemaakt daar kun je alleen maar stil van zijn.

De zon scheen, schreef zijn moeder, mooier kon niet voor hun dappere strijder.

Rust zacht Stoere Art.

PS
Art's moeder, Mariëlle Boukens, schreef gruwelijk mooie stukjes over het hele proces. Lees maar: http://www.hartigewoorden.blogspot.nlZondag 17 september 2017

STUDENTENVARKENTJE
Andere tijden?

...

Veel ophef over de uitzending van Andere Tijden (zaterdag 16 september). Honderdvijftig kaalgeschoren studenten tijdens hun ontgroening op de zolder van een studentenhuis in de Amsterdamse Sarphatistraat.

"Laten we Dachautje spelen!" had een oudejaars geroepen.

Opvallend: niemand van de studenten is afgehaakt, op een na. Die is opgestapt, verhuisd naar Den Haag en wilde nooit meer iets met welk studentencorps dan ook te maken hebben.

Maar ik wil het hebben over het jonge varkentje in hun midden. De heren hadden het beestje volgestopt met laxeermiddelen.

Die foto. Tussen al die kaal geschoren koppen dat ontdane smoeltje. Hoe ze dat beestje omhoog sjorren, de achterpootjes hulpeloos in de lucht. Een wirar van handen, maar niemand die het beestje in zijn basis, van onderen, ondersteunt.

Alleen de student links van het varkentje is de enige die naar hem kijkt. Zijn hand op het schedeltje heeft nog iets beschermends.

Hoe het met dat varkentje is afgelopen, daar moeten we maar niet aan denken.

"Dit was Andere Tijden," sloot de presentator af. "Terug naar de onze."

Hoezo andere tijden?

Voor de combi studenten-varkentjes-ontgroeningsrituelen zijn de tijden helemaal nog niet veranderd. Wie herinnert zich niet als de dag van gisteren wat Maximiliaan is overkomen?

En als ik google op Feuten, de BNN serie, waar ook een varkentje in 'meespeelde', stuit ik tot mijn verrassing op het commentaar van een nog onbekende Rosanne Hertzenberger waarin ze zich fel keert tegen iedere vorm van ontgroening: 'Er is het varkentje, dat eerst ter verzorging aan een groepje feuten wordt gegeven en na een paar dagen van kant wordt gemaakt.' Rosanne's hele betoog: 'Stop met dit sadisme: ontgroeningen lopen der definitie uit de hand' is de moeite van het lezen waard.
http://www.mareonline.nl/artikel/1011/09/0101/

Er wonen nog steeds 'studentenvarkentjes' op Het Beloofde Varkensland. Bokkie, Bessie, LadyBoss, Dumpie. Maximiliaan werd landelijk nieuws, wat de anderen hebben meegemaakt weet ik het niet, dat stond er niet bij.

Studenten & Varkentjes; lijkt me een mooie taak voor de Dierenbescherming. Ieder jaar voor de ontgroeningstijd een stel inspecteurs op pad sturen. Preventieve voorlichting op de universiteiten. Er straf en een boete aan verbinden. Jaar in, jaar uit. Net zolang tot geen student het nog in zijn hoofd haalt om nog maar aan een varkentje te dénken...

Nog een fijne zondagavond allemaal!Donderdag 14 september 2017

OPROEP
Remi

...

Wie kent (kende) deze leukerd? Hij heet (heette) Remi.

DE SITUATIE IN 2006 (11 jaar geleden dus):
Remi woonde op de kinderboerderij van Geldrop. Daar moest hij weg, want de beheerder wou weer met 'jong spul' beginnen.

WIETSKE
Ene Wietske heeft toen mijn hulp ingeroepen.

REMI NAAR ASTEN
Remi kreeg een nieuw thuis in Asten bij de varkentjes Truuske en Slotje. Voorbij eenzaamheid. Voorbij gevaar van handelaar. Voorbij slacht.

Dit alles speelde zich af in 2006. Remi was toen 5 jaar.

OPROEP
Nu ben ik op zoek naar Wietske (en wie weet leeft Remi nog...)
Wie weet wat?
Wie kan mij helpen?
Dank vast!

Dafne Westerhof
Het Beloofde Varkensland
mail@hetbeloofdevarkensland.nl...Maandag 11 september 2017

BETSY
Melkvarkens

...

Waar blijft toch die verjaardagskalender van Familie Bofkont?
Dan had daar vandaag, op 11 september, een naam gestaan: Betsy!

Bij Familie Bofkont tuimelen we van het ene sterfgeval in de andere verjaardag.

Betsy is 8 jaar geworden. Nu mag ze volgens de boekjes een oud varken heten. Een oud moedervarken. Ongekend in de wereld van de productievarkens. En een oud moedertje dat al haar kinderen bij zich heeft mogen houden: een ongekend fenomeen.

Van harte gefeliciteerd Betsy! Met alles. Met je verjaardag. Met je lummels. Met je zijn.

In de Volkskrant lees ik over genetische manupilatie bij landbouwhuisdieren. De Universiteit van Illinois is bezig een 'melkvarken' te ontwikkelen. Een varken dat dankzij een ingebouwd gen, afkomstig van de koe, genoeg melk geeft om al haar biggen van voldoende voedsel te voorzien. Bij 'gewone' zeugen komen jongen vaak om van ondervoeding.

Maar wat er niet bij vermeld wordt is dat 'gewone' zeugen over de kop gejaagd zijn om alsmaar meer biggen te moeten 'produceren'. Logisch dat er dan niet voldoende melk is voor allemaal. Kunnen zij het helpen?

In België heeft het woord melkvarken trouwens een andere betekenis. Daar bedoelen ze met een melkvarken een gespeende big: de big die zo'n 3 tot 4 weken melk bij de moeder gedronken heeft en daarna van haar gescheiden wordt.

Zeg maar de leeftijd van Betsy's lummeltjes op de foto.

FILET VAN MELKVARKEN IN HONING-MOSTERDSAUSJE Kruid het vlees (lees: Eberhardje) met pezo en bak op een stevig vuur zodat het vlees (lees: Joke-tje) dichtschroeit. Tijdig blussen met water en onder deksel een 20 minuutjes laten garen (lees: Klaasje). Hak de peterselie fijn, snijd het vlees (lees: Fransje) per persoon in drie stukken en leg onderaan het bord op een lepel saus. Strooi er gehakte peterselie over.

Ja! Laten we Eberhardje en Joke-tje en Klaasje en Fransje in drie stukken snijden en er gehakte peterselie over heen strooien :-) :-(

Biggetjes van die leeftijd zijn wondertjes. De romige stevige lijfjes, de marsepein-roze kleur, hun glanzende velletjes, de zachte haartjes, oortjes en neusjes vochtig, stevig, rubberig, maar o zo zacht en warm om nog maar van hun hoefjes en wimpertjes te zwijgen.

Die wondertjes zijn trouwens nu al net zo groot - of groter - dan hun moeder Betsy. Staat er ineens een heel leger van die roze lummels voor je neus. Maar wie A zegt, moet B zeggen.

Wij zeggen hier zelfs Z. De Z van Zorg. Voor Ze Zorgen Tot Ze Omvallen Van Ouderdom. Want toen Betsy stopte met melk geven, heeft ze het stokje aan ons overgegeven. Ziezo. Mijn werk zit er op. Nu jullie :-)

Nog vele jaren Betsy in goede gezondheid!

Fijne maandag allemaal!

PS Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik alles heb wat mijn hartje begeert. En mijn wens is dat de varkens het ook wat beter gaan krijgen.'
(Dankjewel Jan G.!)

Ook het werk van Stichting Familie Bofkont ondersteunen?
Op een lichte manier aandacht vragen voor een zwaar onderwerp?

Word ook Vriend, want die lummels kosten handen vol geld :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendZondag 10 september 2017

DIEREN-ROUWDESKUNDIGE
Alles

...

Alles doet er toe, alles alles doet er toe
Ook wat er niet toe doet, dat doet er toe
Herman van Veen

'Het is te hopen dat de tweede helft van dit jaar wat beter wordt,' mailde iemand. Dat was lief bedoeld maar ik moest er ook over nadenken.

Want wat is beter? Dat er geen bofkonten meer zullen doodgaan?

'Dit jaar zullen er waarschijnlijk veel bofkonten gaan,' zei ik al tegen een van onze bofkontboerinnen. Dat was begin januari. Toen was er nog geen sprake van brand. Had er trouwens ook niks mee te maken.

Nee, gewoon omdat ze er de leeftijd voor hebben. Dan zit hun leven er op. Dat is geen kwestie van goed of fout. Dat is gewoon zo.

Een paar weken geleden werd ik gebeld door een mevrouw met een ziek varken. Jong dier, pas 1,5 jaar, maar al maandenlang ziek. Het arme dier had geen toekomst meer, maar ze wilde het niet laten inslapen. 'Dan voel ik me een moordenaar.'

Ik probeerde haar op andere gedachten te brengen. Vertelde haar hoe we het hier doen. Vanaf het moment dat het moeilijke besluit wordt genomen tot en met het afscheid. Vormgeven aan de dood. Het helpt. Maar ze hoopte dat als ze op een dag zou thuiskomen, haar varkentje vanzelf vredig zou zijn ingeslapen. Ik drukte haar op het hart om dokter Peter te bellen.

Hoe vaak ik al een varken had moeten laten inslapen, vroeg ze. 'Al meer dan 20 keer,' zei ik zo uit m'n hoofd. 'En als Dokter Peter het doet, gaat het goed. Toe, bel hem alsjeblieft op.'

Dokter Peter: 'Een dier gaat niet zomaar vanzelf dood, dat is een lange, lange lijdensweg. Deze mevrouw mag blij zijn dat de NVWA hier geen lucht van gekregen heeft. Een ziek dier hulp onthouden is strafbaar.

Gisteren hebben we de bloemen die aan de dijk lagen voor Maxie, naar haar eiland gebracht. Plus een lading appels voor haar nabestaanden :-)

Haar leven vieren. Blij zijn dat een vleesvarken een echt varkensleven had met alles d'r op en d'r an. Maxie's aanwezigheid deed er toe. Voor haar broer Willy, de Moeder van Sjonnie, de Black Boys en Kleine Beer. En voor ons en de mensen die een loopje langs het eiland maakten om van hun varkensgeluk te genieten.

Na Maxie zullen er nog velen volgen. Van ouderdom. Ook dan zullen we hun levens vieren. Eens komt er een eind aan, voor ons allemaal. Ook daarin zijn de bofkonten mijn leermeesters :-)

Fijne zondag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Even kunnen stralen in dit leven, maar heb mijn varkenspootjes voor jullie achtergelaten. Goede reis Lief meisje Maxie..'
(Dankjewel Kristel B.!)

Alles doet er toe:
https://youtu.be/TaXgEczUsisZaterdag 9 september 2017

MAXIE & WILLY
Kunst

...

Bofkont-Mecenas Nathalie kwam nog terug op de áánleiding van Maxie's aanwezigheid op Het Beloofde Varkensland. 'Wie heeft het daar nog over en wat is het bewustzijn daarna?' Ze is er nog steeds boos over.

Nathalie heeft gelijk; Maxie & Willy waren goed-maak-biggen.

De oorspronkelijke Maxie & Willy hingen al in helften voor de Openbare Uitbeenles. Wie weet het nog? Het hippe 'kunstproject', waarbij 2 biggetjes werden vetgemest en toen onder veel media-aandacht naar het slachthuis gingen? Kunst mensen! Kunst!
De gemoederen liepen destijds hoog op. Om er nog enigszins een positieve slinger aan te kunnen geven kochten we daarna twee biggetjes vrij uit de varkenhouderij. Maxie & Willy. Dan zouden ZIJ het leven krijgen dat ik aan die onfortuinelijke 'kunstbiggen' had willen geven. Maar de 'kunstenaars' gingen niet op mijn aanbod in. De slacht was immers de apotheose van hun 'kunstproject'.

Ach, oude koeien uit de sloot. Het sloeg allemaal nergens op. Ook heb ik spijt van mijn interventie. Daar kom ik later nog wel eens op terug.

Maar één ding heeft het wel opgeleverd.

Deze Maxie & Willy hebben samen een geweldig leven gehad. Niet lang. Vier jaar samen, maar het waren 4 fan-tas-tische jaren. Maxie was de extraverte van de twee. Wat kwam ze er altijd enthousiast aanscheuren. Joepie! Wat een leven hebben wij hier! En wat leuk dat jij hier nu ook bent! Welkom op ons eiland!

Willy blijft niet alleen achter.

Hij heeft De Moeder van Sjonnie nog. En Kleine Beer (ook zo'n excuus-truus). En de Black Boys. Nu zijn ze met hun zessen op hun Bofkonteiland. Toch gek. Zes kontjes aan de voertrog in plaats van zeven. Maar wat doe je eraan?
Wordt Vervolgd.

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Rust zacht Maxie ... ik ga je missen als ik met mijn Laika ga kijken bij de 'Varkies'... Maxie kwam vaak kijken ... ik was verliefd!'
(Dankjewel Karin N.!)Vrijdag 8 september 2017

MAXIE
Rituelen

...

Dokter Peter heeft de foto's van Maxie bestudeerd en is in de boeken gedoken: Acute Eenzijdige Longontsteking.

Die was er ineens terwijl Maxie er niks van merkte, noch wij, maar binnen één nacht de dood tot gevolg had.

'Als een boer plotseling een dood varken in de stal vindt, is het vaak deze oorzaak. En er is helemaal niks aan te doen,' aldus dokter Peter.

'Maar hoe is haar einde geweest?' wilde ik toch weten. 'Geen lange doodsstrijd. Niet langer dan een halfuur tot een uur.'

Maxie's afscheid stelde ons voor een grote logistieke uitdaging.
Razendsnel ziek. Razendsnel dood. En een razendsnel afscheid.

Ze lag er mooi ontspannen bij in de opening van het huisje. De Moeder van Sjonnie aan haar ene kant, haar broer Willy aan de andere kant. Maar haar nog een paar dagen op het eiland laten liggen was geen optie. Maxie toedekken met een mooie lap, bloemen en appels? De Moeder van Sjonnie & Co zouden daar wel raad mee weten :-) En met die ravage konden we passanten niet confronteren.

Bovendien was het te warm voor zo'n drie-dagen-afscheid. Maxie moest dus meteen van het eiland af. Maar hoe?

Dennis heeft zich weer eens van zijn beste kant laten zien. In het maanlicht maakte hij een brug over de sloot. Wist Maxie op een plaat hout, aan 30 meter lange staalkabels, van het eiland af te manoeuvreren. Met een adembenemende precisie, nergens grof of lelijk.

Maxie zoefde als een koningin door het land, over de dijk, in het licht van de koplampen van de achteruitrijdende bus, naar haar plaats van bestemming. Het was van een grote schoonheid. Die jongen verdient een lintje.

Toegedekt, geraniums om Maxie heen geschikt, appels, foto's uitgeprint, woorden op het bord geschreven en toen was het bijna 4.00 uur. Maxie zou vanaf 6.00 uur opgehaald kunnen worden. Nog een paar uurtjes slapen (Brody kon zijn geluk niet op :-)), koffie gezet, cake, en de wacht bij Maxie houden.

Om 10 over 8 reed de wagen van de Rendac voor.

De chauffeur sprong er zwijgend uit. Drukte op de knop, de grijper verscheen en het volgende moment lag Maxie in zijn wagen. Hij sprong de cabine weer in en weg waren ze. Ook hij wist precies wat hij deed en het was nergens grof of lelijk. Het klopte allemaal als een bus.

Maandag en dinsdag scheurde Maxie nog als een gek over het eiland heen. Vol levenslust. Woensdag was ze dood.

Ik sta er nog van te tollen.

En nu ga ik Dennis feliciteren met zijn 47-ste verjaardag.
Hij heeft een trekker gevraagd :-)

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Sinds mijn oma haar lekkende hartklep heeft vervangen door die van een varken, ben ik solidair met ze en hebben ze mijn oneindig respect.'
(Dankjewel Jacqueline K.!)

Vriend worden van de Varkens?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 7 september 2017

DROOMLAND
Maxie

...

Heerlijk land van mijn dromen
ergens hier ver vandaan
waar ik zo graag wil komen
daar waar geen leed kan bestaan

Ergens moet er een plek zijn waar het nog fijner is dan op Het Beloofde Varkensland. Zeeman ging er dit jaar heen. Zwarte Prins. Mister Frisling. Piet. Ieniemini. Gieltje.

En gisteren Maxie. Ook zij is naar de Varkenshemel vertrokken.

Ze had zondag niks gezegd toen ze de show stal op het Bofkonteiland. Vrolijk en onstuimig als altijd. Mijn Mooie Maxie. Ónze Mooie Maxie.

Ook maandag was alles als vanouds toen Hanny en Emile, en David op dinsdag, het ontbijt naar het Bofkonteiland brachten. Een stel tevreden smakkende varkens op zonnige nazomerdagen.

Vorige week nog maakte Maxie indruk toen we zagen dat ze de baas was geworden over haar grote broer Willy. Maxie, in de kracht van haar leven. Gisteren zomaar ineens weg. Vanuit het niks.

Je zult er een reden voor gehad hebben, meisje.

Dankjewel voor je stralende aanwezigheid bij Familie Bofkont.
Een goede reis naar je Varkenshemel.

Droomland droomland
oh ik verlang zo naar droomland
daar is steeds vree
dus ga met mij mee
samen naar 't heerlijke droomland

https://youtu.be/c9NLk2dhH9A

En toch vind ik het een rotstreek.Woensdag 6 september 2017

HOOP VOOR VARKENS
Met een open mind

...

En de Ondernemer van het jaar is...... een varkensvermeerderaar!
34,4 gespeende biggen per zeug per jaar!

Niemand anders dan Yvon Jaspers mocht de prijs uitreiken.

Zou ze er wel eens over nadenken wat dat betekent: 34,4 biggen per zeug/per jaar? Toen ik op de boerenschool zat stond de teller op 23,1 biggen. Toen al werd er gefluisterd over het streven naar 30 biggen per jaar. Toen toekomstmuziek, nu dus een feit.

Waarom krijgen die fokzeugen geen prijs van Jaspers? Een lekker modderbad? De volgende worp in een echt stro-nest? Ik kan wel wat bedenken waar ze die hardwerkende varkensmoedertjes blij mee kan maken.

Hoe gaat het eigenlijk met de varkensmoedertjes die de hoofdprijs kregen?

Met pensioen naar Het Beloofde Varkensland:

LA MAMA: 170 biggen.
Haar kuur tegen de baarmoederontsteking zit er op. Nu moet ze het verder weer op eigen kracht doen. Ze is goed te pas, wel met een wat smaller smoeltje, maar ze is dan ook al ruim 13 jaar.

DE MOEDER VAN SJONNIE: 114 biggen.
Afgelopen zondag net zo'n enthousiaste gastvrouw als altijd. Met haar onstuimige gedrag is ze nog steeds de ster van het Bofkonteiland. Godzijdank kan ze nu uit de voeten; konden al die turbozeugen dat maar :-(

BETSY: 139 biggen.
Zo mooi om te zien dat haar gezin zo hecht met elkaar blijft. Nog steeds de moederrol temidden van dat stelletje roze lummels. Ligt altijd vooraan in de deuropening. En als haar lummels er op uit gaan voor een wroetsessie of modderbad, blijft zij meestal nog even thuis: 'Gaan jullie maar vast. Moeder komt zo wel.'

GRANNY: 306 biggen.
Maakt dezelfde ontwikkeling door als La Mama destijds. Heel lang de kat uit de boom gekeken. En nu? Nu brult ze de dakpannen van het dak als ze het tijd vindt voor haar ontbijt.

MUK: 205 biggen.
Gloreert in haar rol als grootmoeder. Als de kleine zwartjes niet bij haar komen, gaat ze wel bij hen op bezoek. Regelmatig zien we haar een tukkie doen in hun huisje. Heeft ze dan eerst een stukje voor moeten lopen en dat gaat haar nog steeds goed af. En ze kan het zelfs goed vinden met haar schoondochter; de moeder van de kleintjes. Heeft ze ineens een heel gedumpt varkensgezinnetje geadopteerd. Die Muk.

In een volgend leven neem ik alleen nog maar uitgewerkte fokzeugen op :-)
Wordt Vervolgd.

Fijne woensdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik heb je boek met heel heel heel veel plezier in 2 dagen uitgelezen. Met de mooie en ontroerende verhalen in mijn achterhoofd ben ik deze week aan het coschap landbouwhuisdieren (diergeneeskunde) begonnen. Al wat fijne gesprekken met een open minded docent (varkensdierenarts) achter de kiezen over de toekomst. Ben benieuwd...'
(Dankjewel Haitske B.!)

Ook Vriend worden van de gepensioneerde Bofkont-Moedervarkens?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Eindelijk! Alle foto's van workshops, feestjes en ander mens/diergeluk staan online :-)
http://www.familiebofkont.nl/fotosZaterdag 2 september 2017

BED & BRODY
Slim

...

Brody wil voor zichzelf gaan beginnen. Een Bed & Breakfast, maar dan anders. Bed & Brody. Goed idee.

Is ie verzekerd van nachtelijk gezelschap en de volgende ochtend krijgt HIJ ontbijt op bed in plaats van andersom. Laat die slimme varkentjes maar schuiven :-)
Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Het liefst zou ik alle afgedankte dieren opnemen, maar dat kan nu eenmaal niet. Want als je een dier opneemt moet je er ook 100% voor kunnen gaan en optimale zorg en leefomstandigheden kunnen bieden.'
(Dankjewel Ciska R.!)

Bed & Brody ondersteunen?
Word Vriend van Familie Bofkont :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 1 september 2017

KOENTJE
Vertrouwen

...

Ach die lieve Koentje. Kwetsbaar kleintje. Heeft zoveel slaap nodig. Zoekt ie een zonnestraaltje op en dan ligt ie er zo stilletjes bij.

Vanochtend een spuitje met Dectomax gegeven. Koentje & Co vergaan van de jeuk. Ze schuren zich helemaal wezenloos. Hun verregaande schurft is niet meer met Ivomec in een stukje brood met pindakaas te bestrijden.

Gelukkig kruipen de broertjes helemaal in je, dus lekker op schoot, masseren, en ja dan toch even dat gemene prikje. Een moeilijk moment, maar het moet. Zachte heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden en jeuk is ook geen pretje.

Koentje bleef daarna toch nog op schoot liggen, zijn vertrouwen in ons is intact gebleven. Het allerbelangrijkste in zijn leventje is dat hij zich geborgen voelt.

Straks ga ik dokter Peter bellen.

Wat denkt hij van 'dat raars' dat achter uit Koentje hangt? En moet daar nog wat aan gebeuren? Arme Koentje zal er niet op zitten te wachten om in zo'n korte tijd voor de derde keer onder het mes te moeten, maar er is één troost. Dokter Peter opereert tenminste onder volledige narcose...
Wordt Vervolgd.

PS
Quote van de dag:
'En intussen heeft Brody dus mooi al 4 varkens een gelukkig leven bij Familie Bofkont bezorgd :-)'
(En zo is het Ingeborg Z.!)

Vriend worden van deze 5 nieuwkomers?
Brody zelf plus de Slagersmeiden plus Koentje & Co
http://www.familiebofkont.nl/vriend


← naar augustus  |  BOFKONT BLOG SEPTEMBER 2017
| mail@familiebofkont.nl | www.familiebofkont.nl |

GIRO 469 (IBAN NL02INGB0000000469) t.n.v. FAMILIE BOFKONT (ANBI, dus giften zijn aftrekbaar)